10 waardevolle tips voor jou als succesvolle team manager


Als manager of teamleider wil je een succesvol team dat soepel draait. Want hoe leuk en hoe lekker is het als je team echt gaat swingen? De prestaties schieten omhoog en het werkt zo veel makkelijker. Voor jezelf, maar eigenlijk voor iedereen. Daarom geef ik je 10 waardevolle tips zodat jij als team manager jouw team nog succesvoller kan maken.

1. Kies voor een inspirerend en uitdagend doel

10% meer omzet halen of het verbeteren van het Service Level. Kom jij er enthousiast je bed voor uit? De meeste mensen niet. Er zit geen enkel gevoel of diepere betekenis achter een dergelijke doelstelling. Teamleden willen met elkaar aan een doel werken waar ze intrinsiek gemotiveerd voor zijn. Iets wat daadwerkelijk verschil maakt in het leven van anderen. Of iets wat echt gaaf is om te bereiken. Ga met je team het gesprek aan over welk doel echt betekenis voor ze heeft. En kijk hoe je minimaal iets van deze inspiratie kan verwerken in jullie doel.

2. Zorg voor de juiste kwaliteiten en competenties

Een team is pas in staat om goed te functioneren als het de juiste kwaliteiten en competenties in huis heeft. En als die in een goede balans met elkaar samenwerken. Ajax is een mooi voorbeeld wat duidelijk laat zien hoe belangrijk en fragiel dit is. In mei stond Ajax nog in de Europa League. Afgelopen maanden verkochten ze een paar cruciale spelers (en dus kwaliteiten en competenties) en nu halen ze voor het eerst sinds 51 jaar geen Europees voetbal! Kijk eens kritisch naar je eigen team. Heb jij de juiste spelers met de juiste kwaliteiten en competenties in het team? Zo niet, dan is dat essentieel om mee aan de slag te gaan.

3. Blijf zoeken naar de ideale rolverdeling

Je kent ze wel, mensen die alles met tegenzin lijken te doen. Of juist de zeer gemotiveerde junior die heel hard zijn best doet en toch heb je er niet zoveel aan. Ze hebben kwaliteiten maar ze komen in hun huidige rol niet tot hun recht. Of je verliest als team veel energie doordat rollen niet goed op elkaar aansluiten of verouderd zijn. Kijk eens kritisch naar de functies en rollen in je team. Passen ze nog wel bij wat er van jullie wordt gevraagd? Misschien moet het heel anders worden ingedeeld. Geef mensen een rol die bij ze past of neem afscheid van ze. En wees niet bang om functies en rollen anders in te delen als dat beter werkt.

4. Stimuleer het nemen van verantwoordelijkheid en eigenaarschap

Voorkom aangeleerde hulpeloosheid door als manager niet alle problemen voor je teamleden op te lossen. Of door belangrijke informatie over de koers en de richting van de organisatie voor jezelf te houden. Geef het team richting, ruimte en verantwoordelijkheid binnen heldere kaders. Stimuleer eigen initiatief, ga af en toe op je handen zitten en spreek mensen aan op hun verantwoordelijkheid. En als mensen eigenaarschap nemen, waardeer dit dan openlijk, ook als het resultaat misschien nog niet goed genoeg is.

5. Vergader effectiever

Veel teams vergaderen te veel en te lang. Iedereen wil zijn of haar mening geven zonder dat er gericht naar een helder en goed besluit wordt toegewerkt. Of de agenda is simpelweg te vol en niet alle punten komen aan bod. Frustrerend voor degenen die wel op een beslissing zitten te wachten. Bespreek de effectiviteit van het teamoverleg en de besluitvorming eens met je team. En beslis met elkaar hoe jullie dit kunnen verbeteren. Check na elke vergadering wat er goed ging.

6. Vergroot de veiligheid in het team door kwetsbaarheid te delen

Als mensen zich veilig voelen, heeft dit een positief effect op hun samenwerking en het onderling vertrouwen. Jij speelt daarin een cruciale rol. Vergroot de veiligheid in jouw team door het tonen van kwetsbaarheid te stimuleren. Belangrijker nog: steun mensen die zich kwetsbaar opstellen en help hen. Als het delen van kwetsbaarheid wordt bestraft met oordelen en negatieve consequenties is dat ‘killing’ voor de veiligheid in het team. Tolereer dat niet! Spreek mensen daar duidelijk doch liefdevol op aan. Zelf kun je ook kwetsbaarheid laten zien, dat maakt je menselijker. Tevens verlaagt het de drempel voor anderen om hetzelfde te doen.

7. Doorbreek negatieve patronen in de interactie en communicatie

Dit is één van de lastigste dingen binnen een team. Een veel voorkomend voorbeeld van zo’n patroon is doorgeslagen dominantie. 2 of 3 mensen zijn bijna de hele vergadering aan het woord en staan altijd klaar met hun mening of oordeel. De anderen luisteren, spreken slechts af en toe of alleen nonverbaal. Of haken helemaal af. Het veranderen van dit patroon begint bij het benoemen. Daarna kun je onderzoeken wat de diepere oorzaak van dit patroon is en wat het team nodig heeft om het patroon te doorbreken.

8. Maak het leuk in het team

Het is fijn als er hard wordt gewerkt in het team. Maar het is een stuk minder fijn als dit voelt als zwoegen, trekken en duwen. Maak het daarom ook leuk om in het team te werken. Zorg voor een positieve sfeer, waarin iedereen zich betrokken en gewaardeerd voelt. Waar gelachen kan worden en het echt lekker werken is. Ook de informele contacten in het team zijn belangrijk voor de mate waarin mensen zich gelukkig voelen in hun werk. Organiseer iets leuks, vier successen en neem de tijd voor een goed gesprek. Het is essentieel voor de teamspirit. Geef het de aandacht die het verdient.

9. Overtref de verwachtingen van jullie belangrijkste stakeholders

Niets geeft zo’n positieve boost aan een team als klanten, directies en andere collega’s zich openlijk en herhaaldelijk positief uitspreken over de prestaties van het team. Dit bereik je het snelste door de verwachtingen te overtreffen. Zorg er daarom voor dat je continu goed weet wat je stakeholders van je verwachten. En werk aan een plan om dit zo snel mogelijk te overtreffen. Dat lukt je als manager bijna nooit alleen, dus maak er samen met je team een sport van om elke week verwachtingen te overtreffen. Het maakt enorm veel creativiteit los en het is kicken als het lukt.

10. Durf te kiezen voor het creëren van maatschappelijke waarde en impact

Steeds meer organisaties hebben maatschappelijke doelstellingen. Naast winst maken, willen ze ook een maatschappelijke bijdrage leveren. Op teamniveau blijft dit vaak onbesproken. En dat terwijl een grote groep medewerkers het steeds belangrijker vindt om in hun werk een directe bijdrage te leveren aan ‘een betere wereld’. Durf daarom ook op teamniveau te kiezen voor een maatschappelijke doelstelling. Betrek je team hier intensief bij en kies altijd iets waar jullie zelf direct invloed op hebben. Het geeft meer betekenis aan het werk en aan jullie samenwerking. En dat is voeding voor meer energie, loyaliteit en een betere wereld.

Je hebt nu als team manager een duidelijk overzicht welke stappen je kunt nemen om jouw team nog succesvoller te maken. Kies een van bovenstaande punten en pas het direct toe om nog deze maand tot betere resultaten te komen.

Heb je behoefte aan hulp hierbij, mail mij dan op arjan@keyquest.nl.

Arjan ter Linden

Ontvang gratis tips en informatie over het verbeteren van je team

Vul alsjeblieft je voornaam in.
Vul alsjeblieft je achternaam in.
Vul alsjeblieft je e-mailadres in.