De kern van EngageUP. De drijvende krachten achter bevlogenheid.
EngageUP richt zich op vijf interventiedomeinen. Bevlogenheid wordt in elk van deze vijf gebieden gevoed en beïnvloed door verschillende energiebronnen (positieve invloed) en stressoren (negatieve invloed). Per domein kun je via deze energiebronnen en stressoren direct en indirect invloed uitoefenen op de bevlogenheid van medewerkers.
Zo heeft een individuele medewerker intrinsieke bronnen zoals optimisme en zelfvertrouwen. In zijn of haar rol zijn bijvoorbeeld job fit en verantwoordelijkheid belangrijk, terwijl in een team, onder andere rolverdeling en veiligheid cruciaal zijn. Ook de leidinggevende en de organisatie hebben hun energiebronnen en stressoren.
Uiteindelijk kunnen wij deze bronnen, de ontwikkelingsaspecten, 55 in totaal, exact meten zodat we precies weten hoe we de vitaliteit, toewijding en flow van medewerkers, teams en organisaties kunnen ontwikkelen.
De 5 interventiedomeinen van EngageUP
Ons EngageUP programma
Ons programma bestaat uit zes fases en duurt, afhankelijk van de omvang van de organisatie en het aantal verbeterpunten, tussen de 6 en 12 maanden. Maar we hebben ook klanten waarbij we de voortgang voor een langere tijd monitoren en structureel blijven doorbouwen aan een bevlogen organisatie.
In de onderzoeksfase (fase 1) leggen wij eerst het proces uitgebreid uit aan alle betrokken medewerkers. Via een kick-off nemen wij de hele organisatie mee in het hoe en waarom van het project. Pas daarna wordt de vragenlijst ingevuld. Ook in het onderzoek besteden wij bovengemiddeld veel aandacht aan toelichting en begeleiding zodat we de echte gevoelens van medewerkers naar boven kunnen halen.
De resultaten worden in fase 2 gepresenteerd en besproken in een serie van workshops met de directie, HR-afdeling en de individuele teams. Het delen van de resultaten leidt namelijk tot acceptatie van de problemen en is een cruciaal onderdeel in het aanvaarden van de verbeterpunten.
Vervolgens (fase 3) leggen we de belangrijkste aandachtspunten vast in een ‘agreement-document’ en maken we concrete plannen per interventiegebied. Dit doen we met de mensen die daar de meeste invloed op hebben en/of verantwoordelijk voor zijn.
In fase 4 gaat de organisatie zelf aan de slag aan de hand van het in fase 3 opgestelde actieplan. Onze rol hierbij is dat we monitoren of de genomen acties tot het gewenste effect leiden. Hierin bieden wij effectieve ondersteuning in de vorm van trainingen, coaching en advies. Met onze kennis en ervaring weten wij precies wat er nodig is om de bevlogenheid te verhogen.
Na een aantal maanden beoordelen we in fase 5 met de klant de progressie en waar er eventueel bijsturing nodig is gezien de ambities en realiteit. Indien nodig zullen er interventies plaatsvinden. Ons EngageUP product heeft daarvoor een uitgebreide toolbox van bewezen effectieve werkvormen en interventies.
De zesde en laatste fase wordt nog wel eens overgeslagen, maar is zeer belangrijk: het vieren van het succes na het realiseren van de doelstellingen en een hogere bevlogenheid in de organisatie.
De 6 stappen van EngageUP
Ons Datamodel. Meten is weten, precies meten is begrijpen.
Medewerkersonderzoek is een cruciaal onderdeel in het definiëren van de problemen in organisaties. Wij hebben een onderzoeksmethode ontwikkeld die volledig kan worden aangepast aan de specifieke situatie van de klant. Door het stellen van de juiste vragen rondom de ontwikkelingsaspecten halen we concrete inzichten boven tafel die met behulp van ons datamodel en bijbehorende benchmarks op waarde kunnen worden ingeschat. Wij meten zowel het bevlogenheidsgevoel van mensen als de factoren die die bevlogenheid beïnvloeden.
Medewerkers kunnen de vragenlijst online en anoniem invullen. Op basis van de uitkomsten maken wij de EngageUP analyse, bestaande uit een kwalitatief en een kwantitatief deel. Deze analyse kan gespecificeerd worden per afdeling en/of team. Het is vaak goed om de scores ook te volgen in de tijd, bijvoorbeeld jaarlijks.
Klanten krijgen diepgaande kwantitatieve en kwantitatieve resultaten teruggekoppeld in de vorm van een overzichtelijk dashboard dat gegenereerd door ons datamodel.
Maturity levels. Het groeipad naar bevlogenheid
De vijf Maturity levels van bevlogenheid
De vooruitgang van een organisatie in het ontwikkelingstraject kunnen wij volgen door de onderzoeksmetingen te plaatsen in ons eigen Maturity Level model. Er zijn vijf ontwikkelingsstadia waar een organisatie zich in kan bevinden. Op het laagste niveau zien wij organisaties die bol staan van de werkstress en waar de omstandigheden toxisch of onveilig zijn. Een stapje hoger komen we bedrijven tegen waar de omstandigheden matig zijn en medewerkers ontevreden. In het derde stadium heb je organisaties met redelijke omstandigheden en tevreden mensen. De meeste organisaties zitten op dit niveau, maar het wordt pas interessant bij de bovenste twee stadia. Op level vier heb je gemotiveerde medewerkers en goede werkomstandigheden. Uiteindelijk wil je naar een niveau toe werken met bevlogen mensen en uitstekende omstandigheden, level vijf.
EngageUP = Maatwerk
Het verhogen van bevlogenheid in een organisatie vereist een duurzame en integrale aanpak, waarbij goede data cruciaal is maar ook pas het startpunt. Met onze EngageUP aanpak werken we samen met de klant aan een programma dat is afgestemd op de specifieke uitdagingen en krachten binnen de organisatie. Geen standaardoplossingen maar maatwerk door gedreven coaches.
Wil je meer weten over EngageUP en hoe wij bevlogenheid in organisaties meten? Lees meer hier of laat ons hier weten dat je interesse hebt in een bevlogen gesprek over mensen, teams en productiviteit.